a
ZALAEGERSZEGI HORGÁSZ EGYESÜLET
hivatalos honlapja

Hogyan lehetek horgász?

Ezen az oldalon azoknak kívánunk segíteni, akikben felmerült már az ötlet: horgászni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

Az valószínűleg mindenki előtt természetes, hogy a horgászathoz engedély kell. De miképpen lehet hozzájutni?
Mindenek előtt tudni kell, hogy 2019. január 1.-től a régi horgászigazolványok megszűntek, helyettük a  "Magyar Horgászkártya" használata kötelező.  Horgászkártyát bárki válthat, egyik lehetőség az online (interneten keresztüli) egyéni regisztrálás. Ennek mikéntjéről a Hírek oldalon adunk egy részletes leírást. A másik lehetőség azok számára szükséges, akiknek nincsen számítógépük. Ők az úgynevezett regisztrációs pontokon végezhetik el a regisztrációt és a kártya megrendelését. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya szükséges. Irodánkban az ügyfélfogadási időben van erre lehetőség. A horgászkártya 5 évig érvényes. Bár a horgászkártya megérkezése 30-60 nap körül várható, a befizetés jóváírása után (2200 forint személyenként) már lehet intézni a további dolgokat.
A következő lényeges szempont a horgászvizsga megléte. Ha valakinek már van ilyen vizsgabizonyítványa, ennek bemutatásával válthatja ki a további szükséges dokumentumokat. Ha még nincs horgászvizsga, azt a kijelölt szervezet(ek)nél lehet letenni. Jelenleg Zala megyében ez a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége. A Szövetség honlapján lehet megtalálni a következő vizsga időpontját, ugyancsak onnét lehet letölteni a felkészüléshez szükséges tananyagot. A vizsga díja felnőtteknek eddig 3500 Ft volt, de 2019-től ingyenes lesz. A vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy a regisztráció már meglegyen.
Ha megvan a bizonyítvány, be kell lépni egy horgász egyesületbe. Egyesületünk címe és ügyfélfogadási rendje honlapunk nyitó oldalán található. Belépéskor megkapjuk az állami jegyet és a fogási naplót, új nevén "Egységes Állami Horgászokmány"-t. Ennek birtokában lehet úgynevezett területi jegyet váltani, ami szólhat egy vagy több vízterületre, vagyis ez jogosít az adott vízen való horgászatra. Lehet egy évre szóló területi jegyet váltani. Talán ez éri meg a legjobban, bár ez a legdrágább. Ezen kívül a legtöbb vízre lehet kapni egy, három, illetve 7 napos jegyet is. Ez olyankor lehet jó, ha egy bizonyos vízterületen csak alkalmanként szeretnénk horgászni.
Ha már minden együtt van, kezdődhet a felszerelés beszerzése, majd indulhatunk a vízpartra.
Befejezésül egy rövid összefoglaló arról, ami biztosan mindenkit érdekel: mindez mennyibe kerül?
Amiket már felsoroltunk: a Magyar Horgászkártya kiváltása 2200 Ft, ez 5 évig érvényes. Az állami jegy, fogási napló, szövetségi tagdíj 3300+2000 Ft, az egyesületi tagdíj minimum 2000 Ft. évente (ennek összege egyesületenként változhat). Ezekhez jöhet még néhány járulékos költség (igazolvány tok, gyermek horgászok képzésének támogatása, stb.) ez néhány száz forintot tehet ki. A legnagyobb költség a területi jegy, ennek az ára vízenként erősen változó. A zala megyében található szövetségi vízekre vonatkozó árakat  a Jegyárak oldalunkon tekinthetik meg.


NYITÓLAP  ALAPSZABÁLY  RÓLUNK  KÉPEK  ESEMÉNYEK  HÍREK  ARCHÍVUM  HORGÁSZREND  JEGYÁRAK  VIZEK  JÓ TUDNI  VICCEK