a
ZALAEGERSZEGI HORGÁSZ EGYESÜLET
hivatalos honlapja

Hogyan lehetek horgász?

Ezen az oldalon azoknak kívánunk segíteni, akikben felmerült már az ötlet: horgászni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

Az valószínűleg mindenki előtt természetes, hogy a horgászathoz engedély kell. De miképpen lehet hozzájutni?

Elsősorban az szükséges, hogy tagjai legyünk valamelyik horgász egyesületnek. Engedélyt (és a többi szükséges dokumentumot) csak egyesületi tag válthat. Először vizsgát kell tenni horgász alapismeretekből. Nem kell valami veszélyesen komoly vizsgától tartani, mint a nevében is benne van, alapismeretekről van szó. Ismerni kell a gyakoribb halfajokat, mindenképpen tudni kell, melyek azok a védett halak, amiket nem szabad kifogni. Tudni kell a méretkorlátozással védett halak fajtáit, legkisebb megtartható méretüket, a főbb tilalmi időket. Ezenkívül még néhány olyan dolgot, amelyek ismerete elvárható attól, aki be akar lépni a horgászok népes táborába. A horgászvizsgáról a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége  honlapján olvashatnak bővebben:

( www.zalaihorgasz.hu )

2019. januártól  az eddigi horgászigazolvány helyett már az új horgászkártya  szükséges. Ennek a kiváltásáról a Hírek oldalon olvashatnak részletes leírást. A sikeres vizsga, és az egyesületi tagság megléte után jöhetnek az anyagi dolgok. A tagdíj összege egyesületenként változó. Kell még a MOHOSZ tagság, ha választott egyesületünk tagja a szövetségnek, és a legfontosabb, az állami horgászjegy.
A szükséges iratokat az egyesületek bocsátják tagjaik rendelkezésére minden év elején, vagy a területi jegy váltásakor, a fogási naplóval együtt. Ez utóbbi egy kis füzetke, amiben benne vannak az alapvető tudnivalók: az adott évre esedékes országos tilalmi idők, amikor bizonyos halfajokat nem szabad kifogni, a méretkorlátozások, mennyiségi korlátozások. (Ez utóbbiaktól a helyi horgászrend eltérhet egy-egy vízen, ezért érdemes ennek utánanézni, ha ismeretlen helyen akarunk horgászni). A legfontosabb, hogy a fogási naplóba kell beírni a kifogott halakat. Az úgynevezett nemeshalakat kifogásuk után azonnal, az egyéb halakat (keszegfélék, stb.) általában a vízterület elhagyása előtt. 

Ha minden szükséges dokumentummal rendelkezünk már, akkor még el kell döntenünk, mely vízen, vizeken szeretnénk horgászni. Ezután megváltjuk az oda érvényes területi engedélyt.

Vásárolhatunk egy évre szólót, rendszeres horgászat esetén ez éri meg a legjobban. Vannak bizonyos vizek, ahova csak az ottani egyesület tagsága válthat éves jegyet, ilyenkor marad a napijegy lehetősége. De olyankor is érdemes a napijegyben gondolkozni, ha csak alkalomszerűen akarunk ellátogatni egy-egy helyre. Vannak még lehetőségek egyre több vízen, az egy napnál hosszabb időre váltható jegyekből, mint például a Balaton esetében. Kapható 3 napra érvényes jegy, ami mondjuk egy hétvégi (péntek-szombat-vasárnapi) horgászathoz lehet megfelelő, és kapható hetijegy, néhány helyen üdülőjegy, ami 10-14 napra érvényes.

Egyre több az olyan vízterület, ahol a területi engedély csak horgászatra jogosít, de ha a kifogott halat  el is szeretnénk vinni, akkor azért még külön kell fizetni. Sőt, vannak olyan helyek, ahonnét halat egyáltalán nem szabad elvinni, ezek csak a horgászat élményét biztosítják, de a zsákmányt kifogás után (esetleg fényképezés után) azonnal vissza kell engedni a vízbe.

Egy dolog viszont mindenkire vonatkozik, aki bármelyik módon horgászni szeretne: a vízpart pihenésre, kikapcsolódásra szolgál, a természethez tartozik. Ne rontsuk el mások szórakozását hangoskodással, szemeteléssel, nem megfelelő viselkedéssel. A kifogott hal élőlény, feleslegesen ne kínozzuk. Csak annyit vigyünk el, amennyire valóban szükségünk van, amit szeretnénk elfogyasztani. Az ezen felüli mennyiséget, kíméletesen szabadítsuk meg a horogról, és kifogás után azonnal (esetleg fényképezés után) óvatosan engedjük vissza a vízbe.

Ha valaki az itt leírtakon kívül még további felvilágosítást szeretne, bátran keresse fel egyesületünket a nyitólapon olvasható ügyfélfogadási időben, vagy küldjön e-mailt, amire természetesen válaszolni fogunk.Vissza az oldal tetejére

NYITÓLAP  ALAPSZABÁLY  RÓLUNK  KÉPEK  ESEMÉNYEK  HÍREK  ARCHÍVUM  HORGÁSZREND  JEGYÁRAK  VIZEK  JÓ TUDNI  VICCEK