a
ZALAEGERSZEGI HORGÁSZ EGYESÜLET
hivatalos honlapja


Részletek a Balatonra vonatkozó tavaszi tilalmakból

Március 1-el életbe lépett a Balatoni Horgászrend 5. pontja, amely szerint "Március 1. – március 31. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!" A felsorolásból idén okkal hagytuk ki a harcsát. Az enyhítés annyit jelent, hogy ha valaki pl. gilisztacsokorral fog harcsát, nem köteles visszaengedni a tóba. Természetesen a csalihalas, műcsalis horgászat harcsázás esetén is tilos márciusban.

Áprilistól ez az előbbi, általánosnak nevezhető ragadozó-hal tilalom tovább enyhül, ugyanis véget ér a csuka fajlagos tilalmi ideje. Egészen pontosan már március 31-től csukázhatunk, mivel ez a nap szombatra esik, de kizárólag partról. Ebben a hónapban a horgászrend 6. pontja az aktuális, amely szerint áprilisban csónakos tilalom van érvényben. Partról tehát szabad csalihallal vagy pergetve is horgászni, de ragadozó halaink közül csak csukát és harcsát szabad megtartani. Az ekkor tilalommal védett fajokra (süllő, balin, sügér, kősüllő, garda, stb) célzottan horgászni még akkor is tilos, ha visszaengedi őket a horgász. A horgászrend 8. pontja értelmében ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, módszert és/vagy helyet kell változtatni. (Ez a korlátozás természetesen egész évben érvényes, de jellemzően áprilisban szokott vele probléma adódni, amikor "csuka pergetés" közben akadnak véletlenül horogra a tilalmas fajok.) Az áprilisi csónakos tilalom alól felmentést kapott északi parti 50 m-es sávban szabad csónakból is horgászni, de az említett pontban leírtak szerint, kizárólag békés halakra. Nem vonatkozik a csónakos tilalom a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott és érvényes bejelentkezéssel rendelkező horgászokra, a behúzós horgászrend 2.3.-as pontjában leírtak szerint.

Forrás és bővebb leírás: http://balatonihal.hu/Hirek/Figyelem-Tavaszi-tilalmak-a-Balatonnal

  

****

2018-tól a halastavakon is csak állami horgászjeggyel szabad horgászni!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy 2018. január 1-jétől már a halgazdálkodási létesítményeken, halastavakon történő horgászat esetén is kötelező állami horgászjegyet vagy turista állami horgászjegyet váltani. Az engedélyváltás elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. A vonatkozó jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól.

Érdemes elolvasni a NÉBIH oldalán a részletes szabályozást.


****

2018-ban nem lesz egyesületi horgászbál!

Sok éves sorozat szakad meg az idén. Mivel az elmúlt pár évben észrevehetően csökkent a résztvevők száma, de tavaly már éppen csak sikerült elérni a minimális létszámot, a vezetőség és a küldöttközgyűlés döntése alapján az idén nem szervezünk horgászbált. Az ok nagyon prózai: ha nincsen elég jelentkező, a bevétel nem fedezi a kiadások költségét. Bár nehéz volt a döntés, mégis meg kellett hozni, mert vagy csak aránytalan részvételi díj emeléssel lehett volna kigazdálkodni a szükséges pénzt, vagy komoly ráfizetéssel kellett volna számolni.

****

2017. december 12-én, alapszabályunknak és a törvényi előírásoknak megfelelően, megtartottuk tisztújító küldöttközgyűlésünket. Az összejövetel – az előírtakon kívül – két ok miatt is szükségessé vált. Alelnökünk, Szili Zoltán váratlan halála miatt új alelnököt is kellett választani, ezen kívül Tóth István, eddigi elnökünk egészségügyi okok miatt lemondott.  A beszámolók elhangzása után, a jelölőbizottság - alapos munkát követően - az egyesület új elnökére és új alelnökére tett javaslatait a küldöttek ellenvetés nélkül elfogadták, majd az egyhangú szavazás eredményeként egyesületünk új elnöke Horváth István („órás Pista”) alelnöke pedig Takács Imre lett.  A Fegyelmi bizottság új tagja (Horváth István helyett) Tóth Lajos lett.
Tóth István, 36 évig volt egyesületünk elnöke. Önzetlen munkájának elismeréseként az „Egyesületünk örökös tiszteletbeli elnöke” címmel tüntette ki a küldöttközgyűlés.
Végezetül - beszámolója után – Hegedűs József, egyesületünk könyvelője – szintén korára és egészségi állapotára való tekintettel - lemondott posztjáról.


A Zalaegerszegi Horgász Egyesület vezetése a következőképpen alakult:

Elnökség:

Elnök: Horváth István
Alelnök: Takács Imre
Gazdaságis: Némethy Sándor

Vezetőségi tagok:

Belső István
Cser Miklós
Kiss Tibor
Molnár Imre
Molnár József
Pers Lajos Árpád
ifj. Szili Zoltán

Felügyelő bizottság :

Elnök: dr. Paksa István
Tagok:  dr. Kámán Lajos, Mester Csaba

Fegyelmi bizottság :

Elnök: Molnár József
Tagok: Szalai Endre, Tóth Lajos

Ifjúsági-  és versenybizottság :

Elnök: ifj. Szili Zoltán
Tagok: Belső István, Pers Lajos Árpád


Szavazás
Szavazás


Tóth István
A leköszönő elnök, Tóth István

Hegedűs József
Hegedűs József és Némethy Sándor

Elnökök
Az új és a régi elnök, Horváth István és Tóth István

Takács Imre
Az egyesület új alalnöke, Takács Imre
****
Mély megrendüléssel tudatjuk a horgásztársakkal, hogy
 egyesületünk alelnöke

Szili Zoltán
Szili Zoltán

életének 71. évében váratlanul elhunyt.
2017. október 13-án  végső búcsút vettünk tőle
Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben.
Emlékét megőrizzük!

Zalaegerszegi Horgász Egyesület


**** 

Egyesületünk irodájában a következő jegyeket árusítjuk:

Alapdíjak 2018. évre Felnőtt Ifjúsági Női 70 év feletti Gyermek
Állami jegy+fogási napló 2200 Ft 2200 Ft
2200 Ft 200 Ft 200 Ft
Szövetségi tagdíj 2000 Ft 1000 Ft 1000 Ft 1000 Ft
Egyesületi tagdíj 2000 Ft 2000 Ft 2000 Ft 2000 Ft
Gyermeksport hozzájárulás 150 Ft 150 Ft 150 Ft
Összesen 6350 Ft 5200 Ft 5350 Ft 3350 Ft 200 Ft

Területi jegyek

Gébárt nappali 30.000 Ft
Gébárt nonstop 40.000 Ft
Gébárt nappali 1 botos (nő, ifi, 70 éven felüli) 17.000 Ft
Zala 10.000 Ft
Zala 1 botos (női, ifi, 70 éven felüli) 5.000 Ft
Balaton partközeli 26.000 Ft
Balaton partközeli 65 év felett 21.000 Ft
Gyermekjegy szövetségi 3000 Ft
Gyermekjegy országos 2500 Ft

Külön megvásárolható horgász igazolvány 750 Ft


***

Fórumozó horgásztársaink figyelmébe!

Mivel a honlapunk fórumának eddig helyet adó freeforum.hu 2015. február 28-tól megszűnt, horgász fórumunkat áttelepítettük egy másik szolgáltatóhoz. Az új fórum elérhetősége:  http://zegihe.hungarianforum.com/

Az új helyen sajnos mindenkinek újra kell regisztrálnia, a korábbi regisztrációk megszűnnek. Van egy rossz hír is: a  rendszer a freemail címeket nem fogadja el! Tehát a regisztráláshoz más szolgáltatónál (citromail, gmail stb.) kell egy e-mail címet létrehozni, vagy a meglévő, nem freemailes címet kell használni.

A felhasználónévben (Nickname) kis-és nagybetűket, számokat egyaránt lehet használni, de mindenképpen betűvel kell kezdődnie. A regisztráció érvényesítése után érdemes az egyéni beállításokat átnézni, szükség esetén módosítani. Érdemes a menüsorban található GY.I.K (Gyakran Ismételt Kérdések) részt elolvasni, sok ismeretet ad a fórum használatához.

Sok sikert kívánunk, és mindenkit várunk új fórumunkban!


*****Vissza az oldal tetejére


NYITÓLAP  ALAPSZABÁLY  RÓLUNK  KÉPEK  ESEMÉNYEK  HÍREK  ARCHÍVUM  HORGÁSZREND  JEGYÁRAK  VIZEK  JÓ TUDNI  VICCEK